Göliska IT

Strategisk partner till 6 kommuner i samverkan

Nytt ekonomisystem i sikte

Skriv ut

Dela

Twittra

Varenda krona som passerar genom kommunen går via ekonomisystemet Visma.
- Ekonomisystemet är hjärtat i kommunen, säger Camilla Verngren, som nu leder projektet mot ett helt nytt ekonomisystem för sex kommuner.

Fram tills årsskiftet 2018/2019 var Camilla Verngren främst Ekonomichef i Vara Kommun. Den första januari blev hon projektledare för upphandlingen av det nya ekonomisystemet. Tillsammans med Grästorp, Essunga, Skara, Götene och Lidköping är det just Vara kommun som jobbar mot det gemensamma målet.

Upphandlades på 90-talet

Systemet har varit alla sex kommuners verktyg i många år. Faktum är att det var just Camilla som införde Visma i Essunga och Grästorp i mitten av 90-talet, då också i rollen som projektledare.
Hon refererar ofta till systemet som kommunens hjärta men vill poängtera att hon menar som ett rent system. Det som får kommunen att snurra är förstås alla människor som jobbar varje dag ute i verksamheterna.

Lång erfarenhet av offentlig ekonomi

Camilla har en lång erfarenhet av just offentlig ekonomi. Det var på den banan hon trillade in efter flera års ekonomistudier, bland annat på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har varit ekonomiassisten, projektledare, ekonom och ekonomichef. Camilla fanns med när de gamla landstingen slogs ihop och blev en stor region. I flera år var det Camilla som projektledde arbetet med Västra Götalands Regionens årsredovisning.
- Det var en rejäl utmaning, berättar Camilla.
Hon känns engagerad och kunnig när hon berättar om sina jobb inom offentlig sektor. CV:t är långt och kontakterna många.
- Jag har ett stort nätverk och det är fantastiskt bra med utbyte. Då kan man dra nytta av andras erfarenheter och behöver inte göra samma misstag, säger hon.

Fördelar och utmaningar i projektet

Det är ett enormt jobb att upphandla ett helt nytt ekonomisystem. Att dessutom göra det för sex kommuner gemensamt är en ännu större apparat. Något som innebär stora fördelar men också utmaningar.
- Det finns förstås en effektivitet i att vi gör det här tillsammans. Vi kan hushålla med resurserna och blir mindre sårbara. Utmaningen ligger i att försöka få till installationerna så lika som möjligt, det kan vara svårt då behoven kan vara olika, säger Camilla.
En utmaning är att få till installationerna så lika som möjligt. Allt för att samarbetet och utbytet mellan kommunerna ska flyta på så smidigt som möjligt.
Lidköping är idag den enda kommunen som har e-handel, det ska införas i de fem andra kommunerna inom .projektet.
- Man kan säga att det är tre projekt i ett, dels byta system, dels att arbetsättet blir så lika i kommunerna som möjligt men också att införa e-handel, säger Camilla.

Göliska IT en bra mötesplats

Första januari lämnar Camillla sitt uppdrag som Ekonomichef i Vara och blir projektledare på heltid för upphandlingen. En styrgrupp med bland annat ekonomicheferna i de sex kommunerna har skapats samt en projektgrupp där en representant från varje kommun finns. Camilla kommer att röra sig mycket i de sex medlemskommunerna men kommer att ha en fast bas inne på Göliska IT där också de flesta möten kring upphandlingen kommer att hållas.
- Göliska IT känns som en bra mötesplats för alla kommunerna, säger hon.

Kravspecifikation och införande

Just för att upphandling och byte av ett ekonomisystem är så komplext har det dröjt innan man tagit tag i att byta. Men till slut var det oundvikligt.
- Det som känns roligt nu är att det som från början var ett tvång har nu förändrats till något positivt, vi ska göra det här tillsammans och alla är spända inför arbetet, säger Camilla.

I tre år ska arbetet pågå. Först ska gruppen arbeta fram en kravspecifikation som ska innehålla detaljerade krav på hur man vill att systemet ska fungera. Vilka olika tjänster den behöver administrera. Inte konstigt att mycket kommer handla om E-tjänster och E-handel och processkartläggning. Det är en enorm apparat.
- Upphandlingen tar ett år så förhoppningsvis har vi valt leverantör 2019/2020. Sedan startar själva införandeprojektet som beräknas ta ett år. Så om allt går enligt planerna har vi ett nytt ekonomisystem på plats 1 januari 2021. Därefter kopplar vi på e-handel för de kommuner som inte haft det tidigare. , säger Camilla.

Hänga med i utvecklingen

Avtalet med den nya leverantören läggs troligen över sex år med möjlighet till förlängning. - Vi vill se att de hänger med i utvecklingen, säger Camilla. För ekonomisystemet är något som ska leva länge och passa alla verksamheter i kommunen.

Malin G Pettersson
malin.gustafssonpettersson@goliskait.se
0510-77 13 48

Service Desk

Tel: 0510-771800
Epost: servicedesk@goliskait.se

Göliska IT

Fiskaregatan 4 531 30 Lidköping

Öppettider Service Desk

Mån - Tors: 07:00 - 16:30
Fredag: 07:00 - 16:00

Öppettider Kundcenter

Mån - Tors: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 16:00

"div class="social-icons-container">