Göliska IT

Strategisk partner till 6 kommuner i samverkan

Före­läsningar om programm­ering och arbets­sätt på Event 2018

Skriv ut

Dela

Twittra

Göliska IT:s event 2018 fick handla om våra användare. Flera intressanta föreläsare berättade om hur de arbetar digitalt med lås och digital översyn inom omsorgen. Hur man lär elever om programmering eller hur man kan digitalisera processer. Flera intressanta diskussioner kring arbetssätt skapades under dagen.

Inför Event 2018 bestämde vi på Göliska IT att låta våra användare sätta agendan. Vi vände oss ut till våra kommuner för att höra om de ville dela med sig till oss och till varandra om hur de arbetar ute i verksamheterna.

Intresset var större än vi kunde ana. Engagerade och kunniga lärare, enhetschefer och verksamhetsutvecklare ställde upp.

Spelutveckling på Stureplan

Den 19 oktober slog Göliska IT upp dörrarna och besökarna strömmade in för att ta del av dagens sex föreläsningar. Först ut var Agneta Dahlberg som jobbar på Stureplan i Skara. Ett ungdomshus där möjligheterna för skapande inte tycks ha några gränser. Just nu fokuserar verksamheten på spelutveckling.

- Vi har tagit hjälp av elever som läst spelutveckling på Högskolan i Skövde, de leder våra elever genom kursen, berättar Agneta.

Digitala lås i omsorgen

Eva Sundberg som är verksamhetsutvecklare inom omsorgen i Skara kommun gav en genomgång i hur Skara kommun arbetar med trygghet och säkerhet för de äldre. Bland annat genom digitala lås.

- På så sätt har vi alltid nycklarna med oss och brukaren behöver inte undra vem det är som kliver in genom dörren, de vet att det är personal som kommer, berättar hon.

Skara arbetar också med kameror som nattetid sköter tillsynen utan att den boende behöver få sin nattsömn störd.

I ett bildfönster i en iPad kan personalen ta sig en titt på den som ligger och sover. Helt utan att störa genom att gå i dörrar eller befinna sig i rummet.

- Självklart kommer man överens om en tidpunkt då man öppnar fönstret och en plan för vad man ska göra om den boende inte finns i sin säng vid tidpunkten, berättar Eva.

Programmering med Dash

Lärarna Kristin Theng och Pia Evertsson från Västra/Parkskolan i Vara fanns på plats på Göliska IT för att ta sig an ämnet programmering. Ämnet är helt nytt i skolplanen och har än så länge ingen egen tid utan ska fasas in i de övriga lektionerna.

- Vi inleder alltid med att de får programmera en kompis. Att den ska gå två steg fram, ett steg åt sidan, stanna, backa och så vidare, förklarar Pia.

Allt för att förståelsen för att programmering handlar om att man talar om för enheten vad som ska hända här näst.

- Sen går vi in på robotarna. Vi har olika för olika åldrar, berättar Pia.
Skolan har köpt in flera robotar och eleverna älskar sitt nya ämne, intygar Pia och Kristin. Däremot vittnar de om att just programmering och robotar är ett ämne som skrämmer många lärare.

- Man har inte fått någon ny utbildning och oroar sig för om man ska klara av detta, säger Pia.

Minimässa i Göliska IT:s lokaler

Under dagen hölls också flera föreläsningar av bland annat Ahmed Shwan, som är verksamhetsutvecklare inom samhällsbyggnadsförvaltningen i Lidköping. Göliska IT:s IT-rådgivare Carl-Fredrik Persson som jobbar mot skolan presenterade Office 365 Teams, en föreläsning som många visade stort intresse.

Förutom föreläsningar fanns också flera utställare i våra lokaler. Här kunde man testa på hur man kan använda VR i sitt arbete. Kika på senaste skärmarna, få tips om datormodeller och prova olika headsets såväl till dator som till telefoner.

Vi ses snart igen!

Vi tackar alla som kom och tog del av dagen. Nu planerar vi för nästa event!

Då ses vi väl igen!

Leverantören ATEA hade med sig VR glasögon för att demonstrera hur man skulle kunna använda VR i vården. Eva Sundberg, omsorgen i Skara testar.

Leverantören ATEA hade med sig VR glasögon för att demonstrera hur man skulle kunna använda VR i vården. Eva Sundberg, omsorgen i Skara testar.

Ahmed Shwan som är verksamhetsutvecklare inom Samhällsbyggnad i Lidköping skapade diskussion om hur digitala processer skulle kunna fungera och hur man får med alla på tåget.

Ahmed Shwan som är verksamhetsutvecklare inom Samhällsbyggnad i Lidköping skapade diskussion om hur digitala processer skulle kunna fungera och hur man får med alla på tåget.

I det lilla mässområdet fanns det möjlighet att prova på och ställa frågor om produkter.

I det lilla mässområdet fanns det möjlighet att prova på och ställa frågor om produkter.

Service Desk

Tel: 0510-771800
Epost: servicedesk@goliskait.se

Göliska IT

Fiskaregatan 4 531 30 Lidköping

Öppettider Service Desk

Mån - Tors: 07:00 - 16:30
Fredag: 07:00 - 16:00

Öppettider Kundcenter

Mån - Tors: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 16:00

"div class="social-icons-container">